Psihoterapie

Terapia cuplului

Viaţa sexuală este un indicator al stării noastre de echilibru psihic iar disfuncţiile sexuale reprezintă, în majoritatea situaţiilor, manifestarea unor cauze psihologice profunde.  Problematica din sfera sexualităţii atrage după sine o serie de dificultăţi şi în relaţia de cuplu. Nemulţumirile, frustrările de natură sexuală sunt semne ale diferitelor stări psihologice care au impact negativ şi asupra altor laturi ale vieţii.

Intr-o relatie, fiecare persoana intra cu intreaga sa istorie personala, cu modelele proprii de comportament si credintele sale. Odata cu formarea cuplului, incepe un proces de adaptare la noul mod de viata, la structura celuilalt, la obiceiurile sale. De multe ori , intalnim cupluri care pana in momentul luarii deciziei de a se muta impreuna aveau o relatie extrem de buna, insa odata cu acest pas, constata o serie de incompatibilitati care transforma relatia frumoasa care era inainte in ceva imposibil. A fi impreuna, in relatie, insemna mai mult decat a impartasi doar momente frumoase si fericite. A fi impreuna inseamna a avea capacitatea de a-l accepta pe celalalt, de a incerca sa-l intelegi, de a fi cu el in mod autentic si statornic.

Un cuplu poate alege sa apeleze la un psiholog cand traverseaza una sau mai multe situatii care afecteaza functionalitatea personala si a relatiei.

Relatiile de cuplu sunt foarte complexe – fiecare aduce cu sine propriile experiente, sentimente si asteptari. Astfel o relatie poate fi o sursa de dezamagire profunda si durere, dar si o platforma pentru dezvoltare personala, vindecare si incantare. Cele mai intalnite cauze de probleme in cadrul cuplului sunt aptitudinile proaste de comunicare, incompatiobilitatea, sau chiar diverse afectiuni si tulburari psihologice, cum ar fi alcoolismul, violenta domestica, depresia, anxietatea, schizofrenia. Conform unui mit al terapiei psihologice, acest tip de tratament este destinat doar oamenilor bolnavi psihic. Ar trebui sa stiti ca psihoterapia se adreseaza oamenilor care au suficienta constiinta de sine pentru a realiza ca au nevoie de ajutor. Terapia va ajuta sa invatati tehnicile si instrumentele necesare pentru a avea o relatie plina de satisfactii si o calitatate a vietii mai buna
Certuri frecvente, motive permanente de neantelegere. Aceasta situatie ascunde de regula o problema despre care nu se vorbeste si care provoaca tensiuni, ce sunt descarcate in certuri care pornesc de la motive minore. “A cauta nod in papura” este o tehnica buna de a evita problema reala si a da permanent vina pe celalalt. Rolul terapeutului este in acest caz de a depasi imaginea superficiala si de a patrunde si descoperi motivele reale care provoaca neantelegerile. De asemenea, certurile pot releva un model disfunctional de comunicare caz in care cei doi sunt invatati sa comunice autentic, asertiv.
Disfunctii sexuale. Acestea pot interveni chiar si dupa o perioada in care viata sexuala a fost foarte buna. Din pacate, cele mai multe cupluri au dificultati in a vorbi despre insatisfactia sexuala atunci cand intervine, fie din teama de a nu-l rani pe celalalt, fie pentru ca se tem ca ceva este in neregula cu ei. Neabordarea problemei si lipsa de comunicare duce in timp la frustrari care genereaza certuri si nemultumiri legate de celalalt, instrainare si cautarea satisfactiei inafara cuplului.

Exista mai multe optiuni pentru terapia de cuplu, insa niciuna nu poate fi considerata cea mai buna sau cea mai eficienta. Necesitatile fiecarui cuplu, alegerea personala si relatia acestuia cu psihoterapeutul va dicta tehnica terapeutica aleasa. Printre modelele de terapie de cuplu se numara terapia comportamentala, modelul cognitiv, modelul psihoanalitic, terapie integrativa, terapie de grup. Cei mai multi terapeuti imbina mai multe tipuri de terapii, in functie de situatie.

Prin metoda Theta Healing resursele terapeutice sunt amplificate prin folosirea metodei de schimbare a convingerilor limitative care duc la exacerbarea ego-ului, prin echilibrarea campului energo-informational personal.

admin

October 25th, 2013

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =