Spiritualitate

ESEU

Viata este o cautare – o cautare permanent, o cautare disperata, o cautare fara speranta, o cautare a ceva ce nimeni nu stie. Simti o dorinta imensa de a cauta, dar nu sti ce cauti. Si exista o anumita stare de spirit in care indiferent ce obtii, nu simti nici o satisfactie. Frustrarea pare sa fie destinul omenirii pentru ca orice obtii devine fara sens chiar in clipa in care il ai. Incepi iar sa cauti. Cautarea continua indiferent daca obtii ceva sau nu. Pare irelevant ce ai, ce nu ai, cautarea continua oricum. Saracii cauta, bogatii cauta, puternicii cauta, neputinciosii cauta, bolnavii cauta, sanatosii cauta, prostii cauta, inteleptii cauta – nimeni nu stie ce anume.

Cautarea nu te lasa sa fi aici si acum, deoarece cautarea te duce intotdeauna altundeva. Cautarea este o proiectie, este o dorinta, o idee ca lucrul de care ai nevoie e in alta parte – ca exista, dar exista in alta parte, nu aici unde te afli. Exista pe urma, acolo,niciodata aici si acum. Si asta te sacaie, te obsedeaza, te impinge tot mai mult spre nebunie. Ce cauti tu nu se implineste niciodata.

Cand incepi sa definesti cautarea, incepi sa-ti pierzi interesul fata de ea. Cand ajungi sa sti precis ce e, dispare.

Doua lucruri sunt foarte importante : primul, sa te lamuresti care este obiectivul tau. Sa nu bajbai pe intuneric.

Al doilea este sa fi autentic. Autenticitate inseamna sinceritate. Sa fi sincer, adevarat,, sa nu fi fals, sa nu porti masti. Indiferent care este fata ta adevarata, arat-o cu orice pret. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i demasti pe altii;daca ei sunt multumiti de minciunile lor, e treaba lor sa decida. Nu demasca pe nimeni. Sa fi autentic inseamna sa ramai fidel fata de propria fiinta. Cum sa ramai fidel? Trebuie sa ti seama de trei lucruri, sa le respecti cu sfintenie.

Primul:sa nu asculti niciodata de nimeni, sa nu asculti ce ti se spune. Asculta-ti intotdeauna vocea interioara. Trebuie sa fi fidel vocii tale interioare. Nu trebuie sa uiti ca cel mai important lucru este fiinta ta. Nu-i lasa pe altii sa te controleze si sa te manipuleze. Motivul din care oamenii arata atat de frustrati e ca nimeni nu si-a ascultat vocea interioara.

Al doilea lucru – care este posibil daca l-ai facut pe primul – e sa nu porti niciodata masca. Daca esti suparat, fi suparat. Nu-i nimic rau in a fi suparat. Daca-ti vine sa razi,razi. Nu-i nimic rau in a rade tare.

Al treilea lucru: ramai mereu in prezent, pentru ca falsitatea vine  fie din trecut , fie din viitor. Ce-a fost a fost, nu mai cara trecutul ca pe-o povara. Iar viitorul nu a venit inca. Nu-ti bate capul cu viitorul, altfel acesta va veni in prezent si-l va distruge. Fi fidel prezentului si atunci vei fi autentic. Fara trecut, fara viitor – cu totul in prezent. Eternitatea este momentul prezent.

Incepe prin a avea incredere in tine insuti – asta e lectia de baza. Incepe prin a te iubi pe tine. Daca tu nu te iubesti, cine o sa te iubeasca? Insa ia aminte: daca te iubesti numai pe tine iubirea ta va fi foarte saraca.

Nu poti sa iubesti un om care se uraste. Cum poti sa iubesti un om care are o pozitie acuzatoare fata de sine? Cand el insusi nu se iubeste, cum indraznesti sa-l iubesti tu? Va suspecta ca vrei sa-l inseli in numele iubirii. Daca iubesti un om care se uraste, incerci sa-i distrugi ideea despre sine. Si nimeni nu renunta usor la ideea lui despre sine: asta este identitatea lui. Se va lupta cu tine, va cauta sa-ti dovedeasca faptul ca el are dreptate si tu gresesti.

Asa se intampla in toate relatiile de iubire: intre soti, intre barbat si femeie, intre toti indragostitii. Cum sa distrugi ideea celuilalt despre sine?

Viata este un pelerinaj, si daca nu ajungi la iubire ramane un pelerinaj in care nu ajungi nicaieri. Iubirea este telul, viata este calatoria. Iar o calatorie fara tel este menita sa fie haotica. Telul trebuie sa fie clar. Daca te misti in directia buna, atunci chiar si cea mai lunga calatorie nu e o problema. Dar daca te deplasezi intr-o directie gresita, sau daca nu te deplasezi in nici o directie, sau te deplasezi in toate directiile laolalta, atunci viata intra in colaps. Asta este nevroza – un colaps al energiei: nu sti unde sa te duci, ce sa faca, ce sa fi. Faptul ca nu sti ce este cu tine lasa un gol inauntru, o rana, o gaura neagra din care va aparea in mod constant frica. De asta oamenii traiesc tremurand de frica. De asta oamenilor le este frica sa fie intimi cu cineva – intimitatea, apropierea prea mare i-ar putea permite celuilalt sa vada gaura neagra din ei.

admin

October 25th, 2013

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − sixteen =